top of page

Kinderen & Afscheid

Spelen in het bos
pexels-pixabay-247409.jpg

Het betrekken van kinderen bij de uitvaart vind ik heel belangrijk. Ik gebruik steeds nieuwe materialen en verhalen om de kinderen te helpen om op hun niveau vorm te geven aan het afscheid.

 

Bijvoorbeeld het verhaal van de schelp. Vaak verzamel ik als ik aan het strand ben wat schelpen. Daarnaast bewaar ik regelmatig een mooi doosje of blikje. 

Op de dag van de uitvaart neem ik het doosje mee met de schelpen daarin. Ik vertel de kinderen dat ik een doosje mee heb en laat ze zien wat er in zit. Dan vraag ik of ze weten wat het is. 

Het komt er natuurlijk op neer dat een schelp een mooi ding is, maar de buitenkant van een beestje dat er niet meer is. 

Het is de herinnering aan het beestje. Maar waar is het beestje zelf? 

Dan maak je de vergelijking naar de overledene. Waar is deze nu? Een sterretje? Leef je door in de herinnering van mensen? Vaak stem ik met de familie af wat hun idee daarbij is.

 

Misschien kan iemand je nog wel horen. Grote mensen praten ook nog vaak tegen iemand die er niet meer is. Hoe zou mijn vader dat gedaan hebben? Pappa zou nu zeggen,..

"Jeetje mam, wat moet ik nu,..help jij eens,.."

 

“Als je nou nieuwe schoenen hebt, of je hebt een heel mooi rapport, dan moet je dat gewoon aan opa vertellen. Misschien hoort hij het wel en is hij hartstikke trots.” 

Asset 1_300x.png
bottom of page