top of page
Uitvaart Regelen
tropische Bladeren
Asset 2_1_300x.png

Regelgesprek

Als ik in gesprek ga met een familie is één van de belangrijkste dingen die ik wil weten: Wat zijn de dingen die jij nodig hebt om op een goede manier afscheid te kunnen nemen?

Vaak heb je een beeld bij een uitvaart, gevormd door ervaringen, eerdere uitvaarten die je gezien hebt. De sfeer en wat je mooi vindt, maar zeker ook wat past bij degene van wie afscheid genomen wordt. Het mooiste aan mijn vak vind ik om samen te zoeken naar de mogelijkheden, zodat iedereen de ruimte heeft voor zijn of haar behoeften.

 

Rituelen, cultuur, gewoontes, budget, tijd, achtergrond, hobby’s, de gasten, kennissen, grootte van de groep,..het zijn allemaal elementen waar je rekening mee houdt en die invloed hebben op hoe je een uitvaart vorm geeft. En er kan zo veel! Het mooiste is als de uitvaart toegevoegd kan worden aan de waardevolle herinneringen aan iemands leven.  

 

Overlijden melden of liever direct contact? Bel: 0613174232

 

Ook voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Soms is er behoefte om voor het overlijden plaatsvind alvast te oriënteren wat er mogelijk is. Dat gebeurt steeds vaker en kan rust geven voor degene die komt te overlijden of zijn nabestaanden. Neem contact op om telefonisch wat informatie in te winnen, of maak een afspraak voor een informatief gesprek.

duurzame-uitvaart-cvu-rotterdam-greenleave-2.jpg

De Uitvaartkist

Een kist is er in vele soorten en maten en gelukkig wordt er tegenwoordig ook nagedacht over duurzaamheid. Vaak horen wij opmerkingen als: “Doe maar de goedkoopste”, of : “Voor die paar uurtjes”. Er zijn opties die goedkoop én duurzaam zijn. Ook is het mogelijk een foto op de kist te laten printen, de kist te beschilderen, of gebruik te maken van een opbaarplank. Dat is alleen een soort bodem van een kist en wordt dan gebruikt in combinatie met een wade. Een grote doek waar de overledene op traditionele wijze in wordt gewikkeld.

 

Soms zijn kosten ook een belangrijke factor. Wees daar helder over. Wij vinden het fijn om met u mee te denken en het maximale te kunnen doen en creatieve oplossingen te bedenken om een mooi afscheid te organiseren.

 

Het invullen van een afscheid is meer dan alleen muziek en herinneringen delen. Wij kunnen je helpen hier een waardevolle invulling aan te geven. Daarnaast is het mogelijk om een ritueel begeleider in te zetten. Die begeleiden met het vormgeven van een bijeenkomst die recht doet aan de overledene met eventueel passende rituelen.

image00004.jpeg

Een Graf

Op de meeste begraafplaatsen kunt u kiezen voor een algemeen graf of een particulier graf/ familie graf. Een algemeen graf is de goedkoopste optie, de gemeente blijft beheerder van het stukje grond en kan er voor kiezen ook andere overledenen in hetzelfde graf te begraven, max. 3 personen.  Het graf wordt na 10 jaar geruimd.

Een particulier graf heet ook wel een familiegraf.

U huurt een graf in eerste instantie voor minimaal 10 jaar. Daarna kunt u besluiten of het graf blijft bestaan en u de huur verlengt. Bij een familiegraf bepaalt u zelf of er later nog een familielid in dit graf begraven wordt. U betaald daarnaast ook algemeen onderhoud voor de begraafplaats (een soort service kosten) en uiteraard het graven van het graf zelf (delven).

 

Na de begrafenis duurt het even voor u een gedenkteken kunt plaatsen. De grond moet nog inklinken, en vaak heeft een monument een levertijd. Oriënteer u bij een steenhouwer op de mogelijkheden. Ook kennen ze vaak de specifieke regels per begraafplaats.

 

In Nederland zijn er ook een aantal natuurbegraafplaatsen. Deze graven worden uitgegeven voor de eeuwigheid. Vaak kan daar echter geen monument geplaatst worden. De grond wordt weer terug gegeven aan de natuur. Via een GPS tracker is de rustplaats wel altijd terug te vinden.  

pexels-alina-kurson-8957067.jpg

Locatie

Is het een uitvaart locatie zoals een aula of een crematorium? Een verenigingsgebouw? Een kerk? Of thuis? Hoe waardevol is het om een plek te kiezen die past bij de overledene en zijn familie. Er is zoveel meer mogelijk dan je vaak denkt.

 

Ik heb bijvoorbeeld uitvaarten gedaan in een theater, in een tent buiten, in een kantine of een bedrijfspand. De locatie kan helpen om de juiste persoonlijke en uniek sfeer te bereiken.

pexels-ekaterina-8882698.jpg

Rouwdrukwerk

Hoewel er tegenwoordig steeds minder kaarten worden gestuurd en steeds minder fysieke post, is het voor een uitvaart toch nog heel gebruikelijk om uit te nodigen door middel van een rouwkaart.

De rouwkaart heeft voor de ontvangers vaak ook een hoge “bewaarfactor” fijn om iets in handen te hebben of een mooi plekje te geven.

De kaart zullen wij samen met jullie vormgeven. Wij hebben een uitgebreide collectie rouwkaarten en werken hierin samen met Made for Memories.

 

Adressen klaarleggen

Een van de grootste stressfactoren voor nabestaanden is het zoeken naar adressen. Het is fijn als deze klaarliggen en kloppen. Erg makkelijk is een excelbestand. Dan kunnen uw dierbaren kiezen of zij enveloppen willen schrijven, of de enveloppen laten bedrukken en de kaarten rechtstreeks laten verzenden via de drukker.

image00006.jpeg

Cremeren

Tegenwoordig wordt er steeds vaker voor een crematie gekozen. U kunt kiezen om de plechtigheid ook in de aula van het crematorium te houden of op een andere plek en het crematorium alleen te gebruiken voor de daadwerkelijke crematie. Dat noemen we een “technische crematie”. Steeds vaker bieden crematoria de mogelijkheid aan nabestaanden om mee te lopen naar de ovenruimte. Ook kunt u vaak bij de invoer in de oven zijn.

 

Het crematieproces  duurt ongeveer 90 minuten.

De as blijft een maand bij het crematorium. Dat is een wettelijke bepaling. In die tijd kunt u bedenken wat u met de as zou willen doen. Daar zijn tegenwoordig enorm veel mogelijkheden mee.

De as hoeft niet bij elkaar te blijven. Zo kunnen alle kinderen bijvoorbeeld een as sieraad krijgen of kan een deel van de as verstrooid worden op een geliefde plek en een ander deel thuis worden bewaard.

Logo ten Wolde Koger Uitvaartzorg
  • Facebook
  • Instagram
bottom of page