top of page

Overlijden Melden

pexels-rudolf-jakkel-418831.jpg
pexels-dorota-semla-8984213.jpg

Overlijden Melden

Het melden van overlijden gaat als volgt:

  • Eerst bel je de huisarts; deze stelt het overlijden vast. In het ziekenhuis doet een arts dit.

  • Zodra de arts is geweest kun je melding van overlijden bij ons doen.

De vraag is dan wat je wilt dat er gaat gebeuren. Gebruik maken van een uitvaartcentrum of liever een thuisopbaring? Ga je assisteren bij het verzorgen en kleden, doet een zorginstelling dat of laat je dat liever door ons doen?

Het is fijn om daar vooraf al over na te denken.

 

Een lichaam moet na overlijden worden gekoeld. Dat kan in een uitvaartcentrum of thuis met een koelplaat. Thuis gebeurt dit normaal gesproken op een beneden verdieping in de kist of op een baar. Technisch gezien noemen wij dit een opbaring, dat zegt niets over het wel of niet tonen van lichaam van de overledene.

Naast het koelen van een lichaam is het ook mogelijk een lichaam te balsemen. Het betreft een lichte balseming (thanatopraxie) Er wordt dan een vloeistof ingebracht in het lichaam die het ontbindingsproces stil legt tot maximaal 10 dagen. De overledene ziet er qua kleur prettiger uit en is ook niet koud. (huiskamer temperatuur) Balseming wordt tegenwoordig steeds vaker ook in ons land toegepast. Veel mensen vinden het fijn om op deze manier afscheid te kunnen nemen van hun dierbare.

 

Na een overlijden in een ziekenhuis is het kostentechnisch ook verstandig de overledene binnen 24 uur naar een opbaarlocatie te vervoeren. De mortuariumkosten kunnen anders behoorlijk oplopen en vallen niet meer binnen een zorgverzekering.

Asset 1_300x.png
bottom of page