top of page
  • uitvaartzorgtwk

In het donker op de begraafplaats

Begin dit jaar deed ik een uitvaart voor een Chinese familie. 

De overledene gaat met meerdere lagen kleding in de kist, deze kleding is bedoeld voor de verschillende werelden waar de overledene doorheen reist.

In de Chinese traditie wordt de datum van de uitvaart bepaald aan de hand van de maan en sterren stand. 

Na het regelen belde de familie dat ze wisten wanneer de uitvaart moest zijn. Woensdag 3 januari tussen 04:00 en 08:00. Dat werd een uitdaging. Gelukkig vond ik een locatie waar de uitvaart mocht beginnen om 07:15.

De familie bleef de nacht voor de uitvaart slapen bij de overledene.

We verlieten in een wolk van wierook het uitvaartcentrum en liepen met een loopkoets in het aardedonker over de begraafplaats naar het crematorium. Met mijn telefoon scheen ik de route bij. Op een geschikte plek haalden we een blik en lucifers tevoorschijn om het vuuroffer te doen. Er werd dodengeld en papieren voedsel verbrand en andere dingen die de overledene op zijn reis nodig zou hebben. Terwijl ze ondertussen gebeden chanten. Zijn dochtertje gaf me een sticker van Mickey Mouse, of ik die er ook bij wilde doen.

Na het vuuroffer waren we om 07:45 bij het crematorium zodat precies op tijd de invoer in de ovenruimte plaatsvond. 15 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Asset 1_300x.png
bottom of page